Składniki:
Mrożone grzyby (najlepiej różnego rodzaju, byle nie pieczarki), salami, łyżka białego wina, śmietana (18%), twoje ulubione przyprawy, ugotowany makaron (mogą być nitki), olej.
Jak przyrządzić?
Zaczynamy oczywiście od rozgrzania oleju na patelni. Następnie wrzucamy grzyby, by podsmażyły się do miękkości, posypujemy standardowo solą i pieprzem, możemy też dodać inne przyprawy do smaku. Następnie na patelnię wrzucamy plasterki salami (mogą być pokrojone w mniejsze kawałki), całość dusimy przez chwilkę. Po chwili dolewamy wino i śmietanę. Powinna zrobić się "zasmażka". Mieszamy wszystko przez chwilę, smakujemy, by ewentualnie jeszcze doprawić. Na talerzu polecam ułożyć naokoło makaron i do środka włożyć farsz grzybowy. Wino, które zostało, może posłużyć jako dodatek, życzę miłych doznań :)
Jak podawać?
Żeby makaron równomiernie ułożyć na talerzu, można na duży talerz położyć miskę dnem do góry i naokoło brzegów miski układać makaron, po czym delikatnie podnieść miskę, która powinna zostawić puste miejsce na farsz :)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | naturalnienata |