Składniki:
4 kotlety schabowe surowe, butelka piwa - możliwie gorzkiego, zioła prowansalskie, musztarda, oliwa lub olej.
Jak przyrządzić?
Na gorący olej wrzucamy pokrojone w kostkę kotlety schabowe. Podsmażamy około 10 minut, uważając, by mięso nie przywarło do patelni. Po tym czasie odlewamy olej i dolewamy pół butelki piwa i dodajemy dużą szczyptę ziół. Podgrzewamy pod przykryciem aż do wygotowania piwa. Dolewamy kolejne pół butelki piwa i dodajemy łyżkę musztardy. Całość podgrzewamy dość intensywnie aż do wygotowania się piwa, następnie lekko przypiekamy mięso. Potrawa gotowa.
Potrzebne przybory:
patelnia, deska do krojenia, ostry nóż
Jak podawać?
Można serwować z ćwiartkami opiekanych ziemniaków lub z ryżem i ananasem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Michał |