Składniki:
6 filetów z pstrąga/ karpia/ mintaja/ morszczuka/ dorsza, 4 łyżki kaszki kukurydzianej lub tartej bułki, 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, 4 łyżki oleju, 2 cebule pokrojone w kostkę.
Jak przyrządzić?
Kaszkę kukurydzianą lub bułkę tartą wymieszać z solą, pieprzem i mąką. Filety pokroić na porcje, dokładnie panierować (pstrągi, karpia dokładnie wypatroszyć, głowy odciąć). Dwie łyżki oleju wlać do głębokiej patelni, wsypać cebulę, smażyć na średnim ogniu do zrumirnienia, wybrać łyżką cedzakową, odstawić. Wlać na patelnię pozostały olej, rozgrzać i smażyć filety na złoty kolor z obu stron. Usmażoną cebulę rozprowadzić na rybie i smażyć dalsze 5 minut na małym ogniu. Podawać na gorąco lub na zimno.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | felicity21 |