Składniki:
Ciasto kakaowe: 25 dag margaryny, 2 łyżki mleka,
3 łyżki kakao, 1 szkl. cukru, 1,5 szkl. mąki pszennej, 4 jajka, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Ciasto kokosowe: 4 białka, 15 dag cukru kryształu, 15 dag kokosu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Biszkopt: 6 jajek, 1 szkl. cukru kryształu, 1 szkl. mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: 0,5 litra mleka, 1 cukier waniliowy, 5 łyżek cukru kryształu, 4 żółtka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 batony "Jacek", 3 łyżki słodkiego mleka, 25 dag masła.
Jak przyrządzić?
Ciasto kakaowe: Margarynę, mleko, kakao i cukier zagotować i przestudzić. Następnie dodać mąkę, żółtka, proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać. Ciasto kokosowe: Białka ubić z cukrem, dodać kokos, mąkę i proszek do pieczenia. Krem: Batony Jacek rozpuścić w odrobinie mleka.Z reszty mleka, cukru waniliowego, cukru kryształu, żółtek i mąki ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń i przestudzone batony. Na blaszkę kłaść ciasto kupkami, na przemian kakaowe i kokosowe. Upiec. Po upieczeniu przekroić na 2 placki. Biszkopt: Upiec cienki, jasny biszkopt. Przełożenie ciasta: ciasto kakaowo-kokosowe, krem, biszkopt, krem, ciasto kakaowo-kokosowe, polewa.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | wymagający |
Autor | Kotek_222 |