Składniki:
2,5 szkl. mąki, 5 jaj, 2 szkl. cukru, 1 szkl. oranżady, 1/2 szkl. oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao.
Jak przyrządzić?
Cukier i żółtka utrzeć, dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej, oranżadę i wymieszać. Potem ubić pianę z białka i dodać do ciasta i wymieszać. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao. Ciasto lać na przemian - raz białe, a raz ciemne do średniej tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 min. Na koniec posypać cukrem pudrem.
Potrzebne przybory:
średnia lub duża tortownica
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | marta.p.tczew |