Składniki:
Ciasto: 0,5 kg mąki, 1/4 opakowania drożdży (25 g), 2 łyżki ciepłego mleka, 0,5 l ciepłej (ale nie gorącej) wody, sól, cukier. Sos: 2 duże opakowania serka topionego Hochland (tego do smarowania, a nie w plasterkach), pół szklanki mleka. Dodatki: papryka (czerwona, zielona lub żółta), mały pomidor, mała cebula, pół małej cukinii, kilka pieczarek, kukurydza konserwowa (np. Bonduelle), czarne oliwki, duży kawałek sera żółtego (polecam podlaski), bazylia, oregano, tymianek, pieprz, papryka mielona.
Jak przyrządzić?
Mąkę wysypać na czysty blat stołu. W małej miseczce rozpuścić drożdże w dwóch łyżkach ciepłego mleka z łyżeczką cukru. W mące zrobić dołek, wsypać czubatą łyżeczkę soli i rozpuszczone drożdże. Wyrabiać ciasto, dodając po trochu ciepłą wodę. Jeżeli będzie się zbyt kleić, oprószyć je mąką. Kiedy ciasto będzie już jednolite, wyrabiać je jeszcze kilka minut, uformować kulkę i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przykryte ściereczką. Do garnuszka z grubym dnem wrzucić oba serki topione i pół szklanki mleka, zagotować, ciągle mieszając. Ma powstać jednolity, gęsty sos. Pozostawić go, aż trochę wystygnie.Pokroić paprykę w cienkie paski, cebulę w piórka, pomidora i cukinię (ze skórką) w cienkie plasterki, pieczarki obrać i też pokroić na cienkie plastry. Zetrzeć ser żółty na tarce o dużych oczkach. Rozgrzać piekarnik. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, trzeba je rozwałkować na blacie (nie obracać go na drugą stronę, bo pizza nie urośnie), a potem rozciągnąć palcami i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem dużej tacy do pieczenia. Powierzchnię ciasta posmarować równomiernie sosem serowym (całym), omijając krawędzie. Poukładać na wierzchu paprykę, cebulę, cukinię, pomidory, kukurydzę, oliwki, pieczarki, posypać przyprawami i grubą warstwą startego żółtego sera. Piec w 200 stopniach do czasu, aż ser się roztopi, a brzegi pizzy się zarumienią.
Potrzebne przybory:
miska, garnuszek, nóż, tarka, szklanka, łyżka, ściereczka, taca do pieczenia
Jak podawać?
Z sosem pomidorowym.
Uwagi:
Upieczona pizza jest doskonała polana sosem z przecieru pomidorowego, bazylii, tymianku, 2 wyciśniętych ząbków czosnku, pieprzu, soli, oregano i odrobiny oliwy.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Lenka |