Składniki:
3/4 szklanki ryżu, 2-3 pomidory, po strąku zielonej, żółtej i czerwonej papryki, różyczki brokuła lub kalafiora, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 6 łyżek oleju, 40 dag filetów rybnych, sok z cytryny, mąka, 1/2 pęczka bazylii lub natki, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Ryż gotować 15-20 minut w dużej ilości osolonej wody, odcedzić. Pomidory sparzyć, zdjąć skórki, pokroić w ćwiartki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Papryki umyć, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. 3 łyżki oleju rozgrzać na patelni, zeszklić czosnek i cebulę. Wsypać paprykę, smażyć 8 minut. Dodać pomidory, posolić i smażyć jeszcze 5 minut. Brokuł lub kalafior obrać, tak żeby były same różyczki, podgotować parę minut i dodać na patelnię. Do podsmażonych warzyw dodać ryż. Filety rybne pokroić w małe kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i obtoczyć w mące. Ryby usmażyć na rumiano, dodać do ryżu i lekko zamieszać. Bazylię lub natkę posiekać.
Jak podawać?
Danie podawać posypane zieleniną.
Uwagi:
Dużo pisania - mało roboty.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Autor | Agatka |