Składniki:
6 paczek herbatników typu Petit Beurre, łyżka kakao, 10 dag rodzynek, 10 dag orzechów włoskich, aromat arakowy, 1 szkl. mleka, marmolada lub powidła śliwkowe.
Jak przyrządzić?
Pokrusz 3 paczki herbatników, włóż do miski, dodaj kakao, bakalie, aromat arakowy, zalej mlekiem. Wyrób na jednolitą masę. Pozostałymi herbatnikami wyłóż blaszkę, posmaruj warstwę herbatników marmoladą lub powidłami, następnie wylej na to masę bakaliową. Przełóż herbatnikami.
Potrzebne przybory:
miska, łyżka, forma do ciast lub taca, szklanka, mikser
Jak podawać?
Z uśmiechem na buźce!;)
Uwagi:
Ciasto można ozdobić polewą czekoladową: 20 dag czekolady, 3 łyżki mleka (ewentualnie wody). Wszystko to rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać wierzch ciasta. Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | ok. 200 kcal |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | olcia;) |