Składniki:
Mała butelka soku pomidorowego, olej bądź oliwa, ser żółty (2 plasterki), pół kostki rosołowej, oregano, bazylia, pieprz, papryka ostra.
Jak przyrządzić?
Sok pomidorowy wlewamy do rondelka, dodajemy łyżkę stołową oleju i pół kostki rosołowej. Po rozpuszczeniu kostki dodajemy pieprz i paprykę. Zagotowujemy, dodajemy ser żółty i na sam koniec bazylię.
Potrzebne przybory:
rondelek, łyżka stołowa
Jak podawać?
Ten sos najlepiej podawać do makaronu lub ryżu. Nadaje się także do pizzy jako sos, ale na spód (wszystko wypróbowane).
Uwagi:
Trzeba pamiętać, żeby często mieszać, szczególnie po tym jak dodamy ser (może trochę przywierać).
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | Lukasek |