Składniki:
1,5 kg ziemniaków, 0,25 kg karczku, 0,15 kg boczku, 10 plastrów wędzonego boczku, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, majeranek, smalec do smarowania formy.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki ścieramy na tarce (jak na placki),mięsa (karczek i boczek) smażymy z cebulą i czosnkiem, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Przestudzone mięso mieszamy z odciśniętymi ziemniakami, dodajemy przyprawy, jajko i mieszamy.Formę smarujemy smalcem i układamy wędzony boczek, następnie wlewamy ziemniaki z mięsem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 1.5 godz. w temp. 180 stopni. Smacznego!
Jak podawać?
Podajemy z sosem pieczarkowym.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | MariuszM |