Babka ziemniaczana (autor MariuszM)

Przepis kulinarny

Składniki:

1,5 kg ziemniaków, 0,25 kg karczku, 0,15 kg boczku, 10 plastrów wędzonego boczku, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, majeranek, smalec do smarowania formy.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki ścieramy na tarce (jak na placki),mięsa (karczek i boczek) smażymy z cebulą i czosnkiem, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Przestudzone mięso mieszamy z odciśniętymi ziemniakami, dodajemy przyprawy, jajko i mieszamy.Formę smarujemy smalcem i układamy wędzony boczek, następnie wlewamy ziemniaki z mięsem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 1.5 godz. w temp. 180 stopni. Smacznego!

Jak podawać?

Podajemy z sosem pieczarkowym.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćśredni
Porcje8
Przybliżony koszt30 zł
AutorMariuszM

Babka ziemniaczana (autor MariuszM): Podobne przepisy

Babka ziemniaczana (autor MariuszM): wypróbuj również

Powiązane Tematy