Składniki:
500-600 g płatków owsianych górskich, pół szklanki cukru, 6 jajek, 250 ml śmietany, pół słoika miodu naturalnego, parę garści rodzynek, ziarna słonecznika, paczka wiórków kokosowych, skórka pomarańczowa, posiekane orzechy, suszone morele - co tam jeszcze macie w domu z bakalii, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 czubate łyżki mąki, kilka łyżek oleju.
Jak przyrządzić?
Na patelnię wlać olej, rozgrzać i wrzucić płatki. Dosypać cukier. Zrumienić na złoto, cały czas mieszając (uważać, żeby się nie przypaliły, tak około 5 minut). Przesypać do miski. Kiedy ostygnie, dosypać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Potem wlać śmietanę, miód i wbić jajka. Dorzucić bakalie. Porządnie to wszystko razem połączyć. Kłaść łyżką na wysmarowaną olejem i wysypaną bułką tartą blachę i piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut.
Uwagi:
Wersja czekoladowa: do ciasta można dodać 2-3 łyżki kakao.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | nemetri |