Składniki:
2 ogórki, 375 ml l rosołu, 50 dag pieczarek, 3 pomidory, 1 cebula, 1 łyżka masła, sól, pieprz, 15 dag kaszy kuskus, po 1 gałązce natki pietruszki i koperku, 15 dag twarożku ziołowego, 15 dag gęstej kwaśnej śmietany.
Jak przyrządzić?
Obrane ogórki pokrój na 4 części (w poprzek) i wydrąż. Umieść je w formie, podlej 1/8 l rosołu i zapiecz 15 min w temp. 200 st. C. Pieczarki pokrój w plasterki. Pomidory podziel na cząstki, usuń pestki i pokrój miąższ w kostkę. Posiekaj drobno cebulę. Cebulę i pieczarki podsmaż na maśle (5 min). Przypraw solą i pieprzem. Podlej pozostałym rosołem. Wsyp kaszkę kuskus i dokładnie wymieszaj. Do kaszki dodaj twarożek, pomidory i posiekaną zieleninę. Wymieszaj. Wyjmij z formy ogórki. Wypełnij je przygotowanym nadzieniem. Wywar z ogórków połącz ze śmietaną i przypraw. Umieść w nim ponownie ogórki i zapiecz 15 min w temp. 200 st. C.
Jak podawać?
Ogórki wypełnione farszem z kaszy kuskus.
Uwagi:
Pieczarki przed dodaniem do potrawy należy skropić sokiem z cytryny. Dzięki temu zachowają ładny biały kolor.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | 430 kcal |
Autor | SPRĘŻYNKA542 |