Składniki:
Opakowanie mrożonego szpinaku, 1,5-2 szklanki czerwonej soczewicy, odrobina śmietany, sól, pieprz, może być odrobina imbiru, czosnek, cebula, zależnie od gustu inne przyprawy, olej.
Jak przyrządzić?
Soczewicę wrzucić do gotującej się wody i gotować przez około 15-20 minut. Wrzucić szpinak na patelnię, poczekać, aż się rozmrozi, można dodać wtedy czosnku i soli. Odsączyć soczewicę i dorzucić do szpinaku na patelnię. Wymieszać, doprawić do smaku, chwilę jeszcze razem podsmażyć. Po wyłożeniu na talerz dodać trochę śmietany i wymieszać.
Uwagi:
Wygląda mało apetycznie, ale jest naprawdę smaczne i szybkie w przygotowaniu, można jeść jako oddzielne danie albo jako dodatek do makaronów lub ziemniaków.Najwięcej zależy od przyprawienia, i tu jest naprawdę szerokie pole do popisu.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Burbur |