Składniki:
Ryż biały - 1 szklanka, pół kostki masła, 2 łyżki rodzynek, 4 jajka.
Jak przyrządzić?
Ryż najpierw smażymy na 1 łyźce masła na patelni, po chwili zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu. Na drugiej, małej patelni rozpuszczamy masło, wkładamy wcześniej sparzone wrzątkiem rodzynki, smażymy około 5 minut. Wrzucamy rodzynki do ryżu, na tej samej patelni smażymy jajka wcześniej roztrzepane w misce. Krótko, tylko żeby się ścięło białko. Wkładamy do ryżu, wszystko razem mieszamy. Pycha!
Uwagi:
To ormiańskie danie doskonale smakuje z kebabem, potrawami mięsnymi lub jako samodzielne danie. Naprawdę polecam1 Oczywiście masło można zastapić olejem, ale już nie smakuje tak genialnie.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | 350 |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | zima300 |