Składniki:
1 pełna szklana mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru kryształu, 250 ml mleka (szklanka), 2 żółtka, 2 białka, sól, pieprz, olej lub oliwa.
Jak przyrządzić?
Przygotować dwie miski. Oddzielić żółtko i białko. W jednej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Do drugiego naczynia dajemy żółtka, szklankę mąki, cukier, szklankę mleka, solimy i pieprzymy. Wszystko miksujemy mikserem, aż masa będzie jednolita. Do masy z żółtek dodajemy stopniowo po łyżce ubitą pianę z białek i mieszamy powoli łyżką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Gdy się rozgrzeje, wlewamy masę na patelnię i pieczemy pod przykryciem. W momencie gdy widzimy, że górna część omleta nie jest już płynna, przewracamy omlet na drugą stronę i czekamy, aż się zrumieni. Ma być złoty z obu stron. Smacznego!
Potrzebne przybory:
dwie miski, łyżka, patelnia, szklanka, mikser
Uwagi:
Ja używam oliwy z oliwek do smażenia. Można posmarować omlet dżemem, konfiturami lub zjeść same. Jest to bardzo sycące danie.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Autor | Bartek, Kwiatek |