Składniki:
12 skrzydełek kurczaka, 6 pomidorów koktajlowych, 1 kg ziemniaków, łyżeczka gruboziarnistej soli, 2 łyżki oleju, ząbek czosnku, po 1/4 strąka czerwonej, zielonej i żółtej papryki, 30 dag ogórka surowego, po 25 dag chudego twarogu i jogurtu naturalnego, sól, pieprz, mielona słodka i ostra papryka.
Jak przyrządzić?
Skrzydełka natrzeć solą. Ziemniaki wyszorować, pokroić na ćwiartki, ułożyć na blasze razem ze skrzydełkami. Piec 30-40 min, aż ziemniaki będą miękkie, w temp. 200 st. C. Pomidory naciąć na krzyż, posypać solą i pieprzem. Olej przyprawić słodką i ostrą papryką, posmarować nim skrzydełka na 10 min przed końcem pieczenia. W tym samym czasie posypać ziemniaki grubą solą, a na blasze ułożyć pomidory. Paprykę pokroić w kostkę, ogórek zetrzeć na tarce. Twaróg utrzeć z jogurtem i drobno posiekanym czosnkiem, przyprawić, dodać ogórki i paprykę. Smacznego!
Potrzebne przybory:
nóż, piekarnik, półmisek, łyżeczka, deska do krojenia
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | sylwulinka |