Składniki:
2 tabliczki mlecznej czekolady, 4 łyżki pokrojonych migdałów, 3 łyżki płatków kukurydzianych, 4 łyżeczki żelatyny, 15 dag cukierków toffi, 400 ml mleka, 700 ml śmietany kremówki, 15 dag pralinek karmelowych, 1 łyżeczka kakao, karmelowe pralinki i ziarenka kawy.
Jak przyrządzić?
Czekoladę, mieszając, stop w gorącej kąpieli wodnej. Migdały zrumień na suchej patelni. Przestudź, następnie wymieszaj z płatkami kukurydzianymi i czekoladą. Masą wylep dno wyłożonej pergaminem tortownicy. Schładzaj 30 minut. Żelatynę namocz w 0,5 szklanki zimnej wody, następnie rozpuść, podgrzewając. Cukierki toffi rozpuść w 200 ml gorącego mleka. Wymieszaj z połową żelatyny. Schłodź. Ubij na sztywno śmietanę. Krem toffi połącz z 1/3 śmietany. Ponownie wstaw do lodówki. Pralinki karmelowe rozpuść w 200 ml gorącego mleka. Połącz z pozostałą żelatyną i 0,5 pozostałej śmietany. Schłodź. Tężejące masy rozsmaruj na przygotowanym spodzie. Schładzaj 2 godziny. Torcik udekoruj rozetkami zrobionymi z reszty śmietany, pralinkami karmelowymi i ziarenkami kawy. Wierzch posyp kakao.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 16 |
Kaloryczność | 330 |
Autor | Basia |