Składniki:
Sałata (zwykła lub lodowa), świeży ogórek, pomidor, papryka, cebula, ser feta, zielone oliwki, sól, pieprz wedle uznania. Sos: majonez, sok pomarańczowy, koncentrat pomidorowy.
Jak przyrządzić?
Specjalnie nie napisałam ilości warzyw... Każdy nakroi tyle, ile chce. Sałatkę można zrobić w tradycyjny sposób: wymieszać w salaterce i mieć z głowy, jednak ja robię na każdym talerzu z osobna... Efektowniej wygląda. Warzywa umyć, układać liście sałaty pojedynczo, utworzyć "zieloną warstwę" na talerzu. Ogórki, pomidory pokroić w plastry, paprykę pokroić w kostkę, wszystko układać warstwami. Cebulę posiekać, posolić. Pokroić fetę w kostkę, dodać oliwki.Sos: majonez, sok pomarańczowy i łyżeczkę koncentratu pomidorowego wymieszać do jednolitej konsystencji.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Ola |