Składniki:
Puszka 567 g całych kasztanów, 1 indyk, pietruszka, zioła, seler naciowy, jajko, 75 g masła, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Wypatroszyć i opalić indyka. Zachować wątrobę, serce, żołądki, posiekać drobno razem z ziołami, pietruszką i selerem. Posolić, popieprzyć, połączyć wszystko z żółtkiem jajka i rozmiękczonym masłem. Cały farsz pomieszać z całymi odsączonymi kasztanami, a następnie włożyć do środka indyka i zszyć indyka. Ułożyć indyka w naczyniu wysmarowanym uprzednio masłem i pozostawić w piekarniku na 1 godz. Piec w temperaturze 220 st. C, często go polewając. Po upieczeniu pozostawić do ostudzenia na 15 min. Będzie wówczas łatwiej się kroił. Wyciągnąć farsz i serwować porcje.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | marron |