Składniki:
200 g puree kasztanowego, 50 g kremu kasztanowego waniliowego, 4 duże jabłka, 50 g cukru, szczypta soli, 200 g mąki, 10 ml wody, 125 g masła, 1 łyżka likieru kasztanowego.
Jak przyrządzić?
Wymieszać mąkę z wodą, szczyptą soli aż do otrzymania jednolitego ciasta. Rozwałkować ciasto, posypując je kawałkami masła. Złożyć ciasto w "portfelik" na 3 warstwy. Wymieszać puree kasztanowe z kremem waniliowym i likierem.Obrać jabłka, wydrążyć środek. Przekroić ciasto na 4 kawałki, każdy kawałek rozkładając w kształt prostokąta. Obtoczyć jabłka w cukrze. Położyć każde jabłko na środku prostokąta i włożyć do środka jabłka przygotowaną masę kasztanową. Przykryć je ciastem, a następnie posmarować jajkiem. Piec w piekarniku 30 min w temp. 230 st. C. Podawać letnie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | marron |