Składniki:
2 piersi kurczaka, 6 papryk (żółta, zielona, czerwona lub jakie chcesz), 3 średniej wielkości cukinie, seler naciowy, 2 pęczki natki pietruszki,
1 małe mleczko kokosowe, 10 suszonych moreli, 1 limonka, mała paczka orzeszków arachidowych niesolonych, ryż basmati, ja użyłam oleju z orzechów laskowych, ale może być oliwa z oliwek,
5 szalotek lub dymek (jeżeli będzie dymka, szczypior możesz też wkroić), 2 ząbki czosnku roztarte z solą, pieprz, imbir w proszku, kurkuma (tylko daje kolor) lub curry (z curry jest lepsze).
Jak przyrządzić?
Kurczaka kroisz, podsmażasz na oliwie. Potem wrzucasz do garnka (dosyć dużego). Następnie podsmażasz delikatnie paprykę, seler naciowy. Wrzucasz do garnka. Na maśle zeszklij szalotkę lub dymkę, ale nie krój jej w kostkę, tylko w ćwiartki. Wrzuć do garnka. Cukinię pokrój w grube plastry i do garnka. Dodaj czosnek roztarty z solą (ja używam morskiej, jest zdrowsza). Dodaję przypraw na oko, więc dodaj ze 2 stołowe łyżki imbiru, curry tak samo, kurkuma tylko daje kolor, więc tu nieistotna jest ilość, byle nie całe opakowanie! Zalewasz wszystko mleczkiem kokosowym, dodaj orzechy, wyciśnij limonkę do środka i pokrój w paseczki morele, dobrze wymieszaj i duś ok. 30 minut na wolnym ogniu lub na kuchence elektrycznej na 2.
Potrzebne przybory:
patelnia, duży garnek, drewniana łyżka
Jak podawać?
Podawać z ryżem basmati, ale może być każdy inny. Ja po prostu lubię basmati, bo jest bardzo aromatyczny. Na potrawę posypać pietruszkę i gotowe.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 50 zł |
Autor | Marta |