Składniki:
Rosół z dnia poprzedniego, kilka świeżych pomidorów, troszkę masła, troszkę mąki, śmietana 18%.
Jak przyrządzić?
Często zdarza się, że pozostanie nam trochę rosołu z niedzieli. Ponieważ taki rosół ma już całkiem inny smak, ja zawsze robię na nim pomidorówkę. Pomidory kroję w kostkę, smażę na maśle, aż puszczą całkiem sok. Przecieram je na sitku, koncentrat dodaję do rosołu, resztę wyrzucam. Do garnuszka odlewam troszkę gorącej zupy, dodaję pół łyżki mąki i śmietanę, dokładnie mieszam, żeby nie było grudek. Wlewam do zupy, chwilkę gotuję. Jeśli mamy swojską śmietanę, to zupa jest jeszcze lepsza. Raczej nie przyprawiam, bo rosół sam w sobie jest podoprawiany.
Jak podawać?
Z ryżem, lanymi kluskami, makaronem, jak kto lubi :)
Uwagi:
Rosół przelać przez sito, żeby nie pływały w nim żadne farfocle:) Jeśli mi go zostanie mało, to dolewam wody, ale wtedy już trzeba przyprawić.Spróbujcie ugotować rosół bez ziela angielskiego, ma całkiem inny smak i jest o niebo lepszy.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Autor | netii |