Składniki:
1 por, 6 ogórków kiszonych (twardych, dużych), 1 puszka groszku konserwowego, 5 jajek, majonez, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Jajka ugotować na twardo, w międzyczasie groszek otworzyć, wysypać na sitko, poczekać, aż obcieknie. Por obrać i umyć. Ogórki kiszone przekroić wzdłuż na krzyż i pokroć w plastry, por również, jajka obrać, obmyć w wodzie, wytrzeć do sucha i pokroić w kostkę, dodać groszek. Wszystkie składniki wymieszać, dodać trochę soli, dużo pieprzu i majonez. Wymieszać. Podawać na stół.
Jak podawać?
Można schłodzić w lodówce, ale po wyjęciu trzeba ją zamieszać.
Uwagi:
Sałatka świetnie smakuje również włożona do środka przekrojonych na pół pieczonych ziemniaków.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Edi |