Składniki:
Ciasto: 500 g mąki pszennej, 40 g drożdży, 250 ml ciepłej wody, płaska łyżeczka soli, pół łyżeczki cukru, 2 łyżki oliwy. Składniki do pizzy: pomidory w puszce, ser, wędlina (jaką kto lubi), pomidory, pieczarki (najlepiej te w słoikach, marynowane), ananas (jeśli ktoś nie lubi, może być bez), przyprawy: bazylia, oregano, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z 4-5 łyżkami mąki, przykryć i odstawić na 10-15 min, aż urosną. Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy i wymieszać, zagniatając dość miękkie ciasto (jeśli będzie za twarde, wlać jeszcze trochę wody), dolać oliwę, wszystko razem ponownie zagnieść. Teraz można zająć się nadzieniem. Ciasto nie musi rosnąć nie wiadomo ile, można je w pięć minut po zagnieceniu rozwałkować i przełożyć na blachę. Wystarczy mu te 10 minut, w czasie których będziemy przygotowywać składniki na farsz. Wszystkie składniki pokroić. Z puszki wyjąć pomidory i drobniutko je posiekać, aby wyszła z nich papka, dodać do nich przyprawy i posmarować ciasto. Na to rozłożyć składniki (kolejność dowolna).
Jak podawać?
Podawać na gorąco. Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym. Życzę smacznego.
Uwagi:
Można w boki pizzy pozawijać małe paseczki sera.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Matie |