Składniki:
Filety z kurczaka (ilość dowolna - w zależności od tego, ile ma być kotletów), 2 jajka, vegeta lub kucharek, można również użyć przyprawy do kurczaka, bułka tarta, żółty ser, puszka pokrojonego ananasa, olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Zazwyczaj kupuję 4 większe filety. Następnie rozbijam je tłuczkiem na kotlety i przyprawiam odrobiną przyprawy do kurczaka. Odstawiam na moment na bok. W tym czasie żółty ser ścieram na tarce o dużych oczkach. Ananasy, które kupuję pokrojone, jeszcze dodatkowo przekrawam na pół, bo lepiej, jeśli jest mniejsza kostka. W misce rozbijam jajka, dodaję trochę kucharka i mieszam. Rozbite piersi moczę w jajku, następnie obtaczam w bułce tartej i kładę na rozgrzany olej i smażę. Zawsze jedną stronę kotleta smażę dokładnie, drugą lekko. Następnie przekręcam kotlet na tę stronę mniej usmażoną, by się do końca usmażyła, zaś na usmażonej stronie kotleta kładę pokrojony ananas i posypuję serem. Na sam koniec polewam ten ser tłuszczem z patelni, by się lekko rozpuścił.
Potrzebne przybory:
tarka, patelnia
Jak podawać?
Ja potrawę podaję z ugotowanymi ziemniakami, do których po ugotowaniu i zmiażdzeniu dodaję śmietanę. Następnie posypuję koperkiem i mieszam. Pychotka.
Uwagi:
Można też zamiast startego sera położyć na ananasy plasterek sera i następne polać tłuszczem do rozpuszczenia.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | tuci |