Składniki:
2 szkl. mleka, 1,5 szkl. cukru, 2 łyżeczki dżemu, 2 łyżeczki kakao, 1 kostka margaryny, 4 szkl. mąki, 2 łyżeczki sody, 2 jajka.
Jak przyrządzić?
Mleko, dżem, kakao, cukier i margarynę gotujemy. Przegotowaną masę studzimy, cały czas mieszając. Do ostygniętego ciasta dodajemy mąkę, jajka i sodę. Wszystko razem miksujemy, aż powstanie jednolita masa. Ciasto wylewamy do dużej brytfanny wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy przez ok. 45 minut.
Potrzebne przybory:
miska, garnek, mikser, łyżka
Jak podawać?
Można podać do kawy lub do herbaty.
Uwagi:
Nie można wstawić ciepłego ciasta do lodówki! Podczas wylewania ciasta do brytfanny można dodać owoce, np. kiwi, banany.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 26 |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Anulka |