Minimurzynek - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

2 szkl. mleka, 1,5 szkl. cukru, 2 łyżeczki dżemu, 2 łyżeczki kakao, 1 kostka margaryny, 4 szkl. mąki, 2 łyżeczki sody, 2 jajka.

Jak przyrządzić?

Mleko, dżem, kakao, cukier i margarynę gotujemy. Przegotowaną masę studzimy, cały czas mieszając. Do ostygniętego ciasta dodajemy mąkę, jajka i sodę. Wszystko razem miksujemy, aż powstanie jednolita masa. Ciasto wylewamy do dużej brytfanny wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy przez ok. 45 minut.

Potrzebne przybory:

miska, garnek, mikser, łyżka

Jak podawać?

Można podać do kawy lub do herbaty.

Uwagi:

Nie można wstawić ciepłego ciasta do lodówki! Podczas wylewania ciasta do brytfanny można dodać owoce, np. kiwi, banany.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćśredni
Porcje26
Przybliżony koszt8 zł
AutorAnulka

Minimurzynek: Podobne przepisy

Powiązane Tematy