Składniki:
3 szklanki mąki, 2/3 szklanki cukru, 2 jajka, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, kostka margaryny, pół olejku cytrynowego, jabłka lub konfitura.
Jak przyrządzić?
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia wsypać do miski, dodać margarynę (w miarę miękką, nie prosto z lodówki), dodać jajka i olejek cytrynowy. Wszystko wyrabiać, aż ciasto osiągnie postać kulki - w zależności od tego, jak miękka jest dodawana margaryna, taka będzie konsystencja ciasta - czasem ciasto będzie ładnie odchodzić od ręki, a czasem będzie się trochę lepić, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Tak wyrobione ciasto włożyć do lodówki, a w tym czasie nagrzać piekarnik do 150 st. C. Wziąć średniej wielkości formę, np. kwadratową albo wąską podłużną - im większa foremka, tym ciasto będzie bardziej płaskie. Formę wysmarować margaryną i obsypać mąką krupczatką lub pszenną. Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na pół. Jedną część rozprowadzić rękoma równomiernie na spodzie formy, na to ułożyć jabłka lub konfiturę (mogą to być jakiekolwiek owoce, które lubimy), a na wierzch ułożyć drugą warstwę ciasta, odrywając małe kawałki i rzucając je na owoce - tak by w miarę jednomiernie pokryło to ich powierzchnię. Ciasto włożyć do piekarnika i piec przez 1 godzinę - i gotowe.
Uwagi:
Ciasto jest kruche i ma maślany smak.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Rita |