De volaille koperkowy - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

2 duże piersi kurczaka, 2 pęczki koperku, ok. 1/4 kostki masła, 2 ząbki czosnku, bułka tarta, 2 jajka, sól, olej do smażenia wg uznania.

Jak przyrządzić?

Piersi kroimy na pół, tak by z jednej zrobiły się dwa cieńsze płaty. Następnie delikatnie je ubijamy i solimy. Siekamy koperek, wyciskamy czosnek i ugniatamy w miseczce wszystko z masłem - musi się ładnie wymieszać. Następnie rozsmarowujemy niezbyt grubą warstwę na płatach piersi (z wyczuciem, tak żeby wszystko nie wypłynęło podczas smażenia).Zwijamy je w ruloniki, obtaczamy w jajku i bułce i wrzucamy na głęboki i bardzo gorący olej.

Potrzebne przybory:

wyciskarka do czosnku, nóż i cokolwiek do ubijania mięsa

Jak podawać?

Jest z tym daniem troszkę zabawy, ale smak rekompensuje wszystko. Najlepiej smakuje z pieczonymi kawałkami ziemniaków, doprawionych ziołami. No i koniecznie jakieś warzywo - może być pomidor ze szczypiorem chociażby.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćśredni
Porcje2
Przybliżony koszt25 zł
AutorLozinkowa

De volaille koperkowy: Podobne przepisy

De volaille koperkowy: wypróbuj również

Powiązane Tematy