Składniki:
2 duże piersi kurczaka, 2 pęczki koperku, ok. 1/4 kostki masła, 2 ząbki czosnku, bułka tarta, 2 jajka, sól, olej do smażenia wg uznania.
Jak przyrządzić?
Piersi kroimy na pół, tak by z jednej zrobiły się dwa cieńsze płaty. Następnie delikatnie je ubijamy i solimy. Siekamy koperek, wyciskamy czosnek i ugniatamy w miseczce wszystko z masłem - musi się ładnie wymieszać. Następnie rozsmarowujemy niezbyt grubą warstwę na płatach piersi (z wyczuciem, tak żeby wszystko nie wypłynęło podczas smażenia).Zwijamy je w ruloniki, obtaczamy w jajku i bułce i wrzucamy na głęboki i bardzo gorący olej.
Potrzebne przybory:
wyciskarka do czosnku, nóż i cokolwiek do ubijania mięsa
Jak podawać?
Jest z tym daniem troszkę zabawy, ale smak rekompensuje wszystko. Najlepiej smakuje z pieczonymi kawałkami ziemniaków, doprawionych ziołami. No i koniecznie jakieś warzywo - może być pomidor ze szczypiorem chociażby.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Lozinkowa |