Ajran - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Jogurt naturalny, woda, sól, ew. suszona mięta lub inne zioła wg upodobania.

Jak przyrządzić?

Do jogurtu naturalnego - najlepiej jak najgęstszego - dodajemy wodę (może być mineralna niegazowana), tak aby napój nie był zbyt gęsty(ja daję 2 części jogurtu na 1 część wody. Dodajemy sól i ewentualnie zioła do smaku. Mieszamy i gotowe. Smacznego!

Jak podawać?

Na pewno musi być dobrze schłodzony. Rewelacyjny do pieczonych mięs z grilla i w ogóle do popijania np. w upalne dni.

Uwagi:

Najlepiej smakuje świeży, ale można go z powodzeniem przechowywać w lodówce dzień lub dwa, tylko wtedy przed podaniem trzeba go dobrze wymieszać.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaNapoje
Czas przygotowania5 min.
Trudnośćprosty
Autorpuzoniasty

Ajran: Podobne przepisy

Powiązane Tematy