Składniki:
Ciasto: 1/2 kostki margaryny, szklanka mleka, szklanka mąki, 5-6 jajek, 1 łyżeczka sody. Krem: Krem karpatka Delecty 5 minut, 0,5 litra śmietany 30% (bardzo zimnej), 2 op. śmietan-fix, opakowanie cukru waniliowego.
Jak przyrządzić?
Margarynę rozpuścić w mleku i zagotować, dodać mąkę, wymieszać na gładką masę, wystudzić. Dodać jajka, sodę i dobrze zmiksować (około 10 minut). Podzielić na dwie części, wyłożyć na prostokątną blachę i piec w temp. 170 st. C około 20-30 min. Krem karpatka zrobić wg przepisu podanego na opakowaniu. W drugiej misce ubić na sztywno śmietanę, dodając śmietan-fix i cukier waniliowy. Na jeden placek wyłożyć krem karpatka i ubitą śmietanę, przykryć drugim. Życzę smacznego.
Uwagi:
Krem, choć zawiera dużo "E", to dla mnie jest najlepszy. Nie jest tak ciężki jak kremy robione na margarynie i budyniach. Szybko się robi, a garnki się nie przypalają.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | __azi__ |