Składniki:
1 opakownie makaronu - najlepiej świderki, 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju, 1 puszka kukurydzy (jak ktoś lubi), 2 średnie cebule, 200 ml śmietany 18%, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, obowiązkowo vegeta, 20 dag żółtego sera.
Jak przyrządzić?
Makaron gotujemu al dente. Na oliwie z tuńczyka podsmażamy pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek. Dodajemy tuńczyka i zalewamy całość śmietaną. Dodajemy sól, pieprz, vegetę. Jeśli lubisz, to dodaj kukurydzę. W oryginalnym przepisie połowę ugotowanego makaronu wykładamy do żarodpornego naczynia, zalewamy sosem i posypujemy żółtym serem, następnie w taki sam sposób wykładamy drugą warstwę i zapiekamy 15 min w piekarniku. Moi domownicy nigdy nie mogą się doczekać dania, więc nie mam czasu na zapiekanie, tylko do ugotowanego makaronu, który ponownie ląduje w garnku, wlewamy przygotowany sos, starty ser i całość, delikatnie mieszając, podgrzewamy ok. 1 min. Wykładamy na półmisek i posypujemy szczypiorkiem. Pycha! Dzieci czasami jeszcze polewają danie keczupem.
Potrzebne przybory:
garnek do makaronu, patelnia do sosu, wyciskacz do czosnku, miska do gotowago dania
Jak podawać?
Jeśli to danie na piątkową kolację - półmisek na środku stołu i każdy nakałda sobie sam tyle, na ile ma ochotę. Jeśli to danie na kolację przy świecach, to proponuję wyłożyć porcję każdemu z biesiadników na talerz i przyozdobić szczypiorkiem lub innym ulubionym zielonem listkiem i koniecznie podać kolorową sałatkę, np. papryka, ogórek, kapusta pekińska.
Uwagi:
To jedyne danie, w którym moje dzieci tolerują czosnek i żółty ser, a mój mąż eksperymentuje i dodaje jeszcze pokrojoną w paseczki paprykę, a czasem i kilka pieczarek, ale wtedy to już zupełnie inny smak i inne danie. Polecam przepis podstawowy i zachęcam do rozbudowywania go. Czekam na propozycje. Nie polecam kupowania tuńczyka sałatkowego lub rozdrobnionego w puszce, bo to są tylko odpadki po prawdziwej rybie.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | anusia |