Składniki:
125 g sera pleśniowego błękitnego (np. trójkąt lazur), 125 g sera pleśniowego typu camembert, paczka mrożonego szpinaku (b. dobry jest np. Frosty lub Horteksu ze śmietaną, ale może być zwykły), 2-3 łyżki śmietany (najlepiej kwaśnej), 4-5 ząbków czosnku, pieprz czarny, bazylia, tymianek (świeże lub suszone), łyżka masła, paczka (500 g) makaronu penne (tzw. pióra), ew. parmezan do posypania.
Jak przyrządzić?
Podsmażamy rozdrobniony czosnek, po 2-3 min dodajemy drobno pokrojone sery pleśniowe (smażymy na maśle, bo oliwa rozgrzewa się do zbyt wysokiej temperatury i ser ścina się, zamiast rozpuszczać). Gdy ser jest płynny, dodajemy szpinak i na niewielkim ogniu rozpuszczamy, często mieszając. W międzyczasie gotujemy makaron al dente, lekko twardy. Do masy szpinakowo-serowej dodajemy przyprawy (dużo pieprzu!), a następnie śmietanę i podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania. Do sosu wrzucamy odcedzony makaron, dokładnie mieszamy, podgrzewając, wykładamy na talerze, można posypać gotowe danie parmezanem.
Uwagi:
Dla chętnych (odważnych): przed wrzuceniem makaronu do sosu można wbić na patelnię 1 żółtko, dokładnie wymieszać i dopiero wtedy wrzucać makaron. Smacznego!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Porcje | 3-4 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | capriciosa |