Składniki:
Filety z pangi, masło, przyprawa typu vegeta, zioła prowansalskie, pieprz.
Jak przyrządzić?
Pangę myjemy, jeśli to całe filety rybne, to przecinamy ją na pół, posypujemy vegetą, ziołami i pieprzem z obu stron. Na blaszce wykładamy folię aluminiową, którą smarujemy masłem, układamy rybę, a następnie na rybę jeszcze dajemy masło. Rybę przykrywamy delikatnie folią, tak by nadmiar wody mógł wyparować. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 30 minut. Smacznego.
Jak podawać?
Ryba najlepiej smakuje z grzankami czosnkowymi i sałatką ze świeżych warzyw (sałata lodowa, pomidor, papryka, cebula, rzodkiewka, wedle uznania jakiś sos). Polecam też białe wino.
Uwagi:
Ryby nie obracamy w trakcie pieczenia, wyciągamy ją z blachy za pomocą kwadratowej łopatki, bo gorąca łatwo się może rozpaść. Najlepiej wygląda wyłożona na liściach sałaty.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Agnieszka |