Składniki:
1 szklanka mąki, 1 dag drożdży świeżych, 1/4 szklanki mleka, ewentualnie wody, łyżka oliwy z oliwek, pół łyżeczki cukru, szczypta soli, żółty ser, masło, czosnek, zioła: oregano, bazylia, majeranek, co kto lubi, np. cebula, chilli.
Jak przyrządzić?
Mleko w temperaturze pokojowej łączymy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki, czekamy kilka minut, aż drożdże ruszą (powstaje lekka pianka). W tym czasie możemy przyszykować sobie masło - wedle uznania łączymy je z ziołami i czosnkiem, ścieramy również ser na tarce, którym będziemy faszerować bułeczki. Wracamy do ciasta, wsypujemy mąkę do miski, dodajemy sól, oliwę i rozpuszczone drożdże, wszystko zagniatamy, powstaje dosyć twarda kulka. Odstawiamy ciasto na godzinę w ciepłe miejsce, powinno ładnie zwiększyć objętość. Następnie dzielimy ciasto na porcje (mnie wychodzi jakieś 16 bułeczek), formujemy placuszki, na które kładziemy żółty ser, ciasto sklejamy, formujemy bułeczki i kładziemy na posmarowanej olejem blaszce. Bułeczki pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez około 10-15 minut, zaglądamy, bo bułeczki w zależności od wielkości pieką się szybciej lub wolniej.
Potrzebne przybory:
szklanka, miska, łyżka, blacha
Uwagi:
Bułeczki można dowolnie faszerować, pasują do piwa, sałatek, potraw z grilla itp.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Autor | Agnieszka |