Sk艂adniki:
Sos czerwony: 40 dag mi臋sa mielonego, 4 z膮bki czosnku, margaryna, natka pietruszki, koperek, szczypiorek, cebula, pomidory w puszcze, przyprawy (s贸l, pieprz, oregano, bazylia, tymianek). Sos bia艂y: 2 jajka, 艣mietana 18%., 30 dag sera 偶贸艂tego. Sos zielony: opakowanie mro偶onego szpinaku lub 艣wie偶y, 4 z膮bki czosnku, koperek.
Jak przyrz膮dzi膰?
Przyrz膮dzenie tej przepysznej potrawy nale偶y zacz膮膰 od przygotowania 3 r贸偶nych sos贸w. Zacznijmy od czerwonego: roztapiam margaryn臋, wrzucam 4 g艂贸wki zgniecionego czosnku, tak aby mas艂o nabra艂o wpania艂ego aromatu. Podsma偶am drobno siekan膮 cebul臋 i podsma偶am mi臋so mielone. Gdy mi臋so ju偶 jest gotowe, dodaj臋 puszk臋 pomidor贸w, kolejno du偶o posiekanej zieleniny (natka, koperek, szczypiorek), 3 艂y偶ki koncentratu pomidorowego i dusz臋 na ma艂ym ogniu przez 15 min, tak aby sos by艂 g臋sty. Bia艂y sos: tutaj zastosowanie jajek zamiast popularnego sosu beszamelowego daje naprawd臋 zadziwiaj膮cy efekt. Wbijam 2 du偶e jajka, dodaj臋 3 du偶e 艂y偶ki 艣mietany i odrobin臋 wody. Mieszam wszystko razem, dodaj膮c stopniowo 30 dag drobno startego sera 偶贸艂tego. Ma wyj艣膰 sos o bardzo g臋stej konsystencji. Zielony sos: podsma偶am szpinak na patelni z du偶膮 ilo艣ci膮 czosnku (po艂owa aromatu i tak zgubi si臋 w czasie pieczenia, wi臋c nie 偶a艂ujcie). Makaron gotuj臋 5 min w osolonej wodzie, po czym zaczynam uk艂ada膰 wszystko do 偶aroodpornego naczynia uprzednio nasmarowanego dok艂adnie bia艂ym sosem. Uk艂adam na zmian臋 p艂aty makaronu, czerwony sos i szpinak, makaron, bia艂y sos i szpinak, nast臋pnie reszt臋 czerwonego sosu, makaron i wylewam bia艂y sos na wierzch, posypuj膮c jeszcze startym serem.
Uwagi:
Piekarnik mocno rozgrzany, 30 min pieczenia wystarczy. Dzi臋ki jajku po bokach zrobi si臋 wspania艂a chrupi膮ca sk贸rka, kt贸ra b臋dzie zapobiega膰 rozpadaniu si臋 lasagne. A smak... genialny, polecam.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia w艂oska |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Autor | Pawlin |