Składniki:
Sos czerwony: 40 dag mięsa mielonego, 4 ząbki czosnku, margaryna, natka pietruszki, koperek, szczypiorek, cebula, pomidory w puszcze, przyprawy (sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek). Sos biały: 2 jajka, śmietana 18%., 30 dag sera żółtego. Sos zielony: opakowanie mrożonego szpinaku lub świeży, 4 ząbki czosnku, koperek.
Jak przyrządzić?
Przyrządzenie tej przepysznej potrawy należy zacząć od przygotowania 3 różnych sosów. Zacznijmy od czerwonego: roztapiam margarynę, wrzucam 4 główki zgniecionego czosnku, tak aby masło nabrało wpaniałego aromatu. Podsmażam drobno siekaną cebulę i podsmażam mięso mielone. Gdy mięso już jest gotowe, dodaję puszkę pomidorów, kolejno dużo posiekanej zieleniny (natka, koperek, szczypiorek), 3 łyżki koncentratu pomidorowego i duszę na małym ogniu przez 15 min, tak aby sos był gęsty. Biały sos: tutaj zastosowanie jajek zamiast popularnego sosu beszamelowego daje naprawdę zadziwiający efekt. Wbijam 2 duże jajka, dodaję 3 duże łyżki śmietany i odrobinę wody. Mieszam wszystko razem, dodając stopniowo 30 dag drobno startego sera żółtego. Ma wyjść sos o bardzo gęstej konsystencji. Zielony sos: podsmażam szpinak na patelni z dużą ilością czosnku (połowa aromatu i tak zgubi się w czasie pieczenia, więc nie żałujcie). Makaron gotuję 5 min w osolonej wodzie, po czym zaczynam układać wszystko do żaroodpornego naczynia uprzednio nasmarowanego dokładnie białym sosem. Układam na zmianę płaty makaronu, czerwony sos i szpinak, makaron, biały sos i szpinak, następnie resztę czerwonego sosu, makaron i wylewam biały sos na wierzch, posypując jeszcze startym serem.
Uwagi:
Piekarnik mocno rozgrzany, 30 min pieczenia wystarczy. Dzięki jajku po bokach zrobi się wspaniała chrupiąca skórka, która będzie zapobiegać rozpadaniu się lasagne. A smak... genialny, polecam.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Autor | Pawlin |