Składniki:
Farsz: dwa serca wieprzowe, ok. 0,5 kg surowego boczku, 1-2 cebule, przyprawy. Ciasto: ok. 1 kg mąki, gorąca woda. Dodatkowo: trochę wędzonego boczku.
Jak przyrządzić?
Mięso ugotować, przekręcić przez maszynkę, dodać pokrojoną w kostkę, przesmażoną na tłuszczu cebulę i przyprawy wg uznania. Mąkę zagnieść z gorącą wodą (bez jajka!), starannie wyrobić ciasto, rozwałkować, wykroić krążki. Nadziać je farszem, skleić, ugotować w osolonej wodzie.Ugotowane pierogi, polać skwarkami ze stopionego wędzonego boczku.
Uwagi:
Można farsz wzbogacić dodatkiem uduszonej kiszonej kapusty - ja nawet takie pierogi wolę.Z podanych składników pierogów wyjdzie bardzo dużo, więc oczywiście można zmniejszyć ilość składników (lub nadmiar pierogów zamrozić).
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | bardzo dużo |
Kaloryczność | chyba spora |
Autor | Basilicum |