Składniki:
5 ziemniaków, 3 kiełbaski, kostka sera żółtego, 2 cebule, vegeta, pieprz, papryka słodka, masło, oliwa.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki i gotujemy w wodzie 10 min. Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy, pokrojoną w kostkę kiełbasę smażymy, a potem doprawiamy pieprzem, vegetą i papryką. W naczyniu żaroodpornym nasmarowanym masłem układamy warstwę ziemniaków, warstwę kiełbasy, warstwę cebuli i posypujemy tartym serem i w ten sam sposób jeszcze jeden raz. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni i zapiekamy około 30 min.
Potrzebne przybory:
nóż, deska, patelnia, naczynie żaroodporne, piekarnik
Jak podawać?
Aby ładnie wyglądało, posyp biały talerz czarnym pieprzem i czerwoną papryką, ale nie za dużo. Można podawać z keczupem lub sosem czosnkowym.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-4 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | motylek |