Składniki:
Ciasto: 1 kostka margaryny, 1 szkl. cukru, 2 szkl. mąki, 4 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, bułka tarta (troszkę do posypania posmarowanej blaszki), ewentualnie cukier puder. Polewa: 3 łyżki margaryny, 3 łyżki wody, 3 łyżki cukru.
Jak przyrządzić?
Ciasto: wszystkie składniki wrzucamy razem i miksujemy na jednolitą masę (margaryna najlepiej wcześniej wyjęta z lodówki, żeby zmiękła). Podłużną blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą, resztki bułki wysypujemy i wlewamy ciasto. Można ciasto podzielić na 2 części i do jednej dosypać kakao. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia jest różny w zależności od piekarnika, najlepiej kontrolować przez sprawdzanie patyczkiem. Polewa:wszystkie składniki wkładamy do garnka i rozgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż margaryna się roztopi. Uwaga! Nie doprowadzać do wrzenia. Wystudzone ciasto polać przestudzoną polewą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Autor | AGAR |