Składniki:
- filety z kurczaka - po jednym na jedną osobęszynka w dużych plastrach - po 1 plastrze na 1 filet,
- ser żółty - ok. 20 dkg,v- przyprawa do kurczaka, np. Kotanyi,
- papryka w proszku słodka,
- vegeta, pieprz, sól,
- jajko,
- bułka tarta, trochę mąki pszennej (łyżka),
- margaryna do smażenia (kostka Palmy).
Jak przyrządzić?
Filety delikatnie rozbijamy (najlepiej pomiędzy folią)na dosyć szerokie płaty. Z każdej strony lekko solimy, pieprzymy, vegetujemy (najlepiej zrobić to tak : na spodeczku wymieszać sobie łyżeczkę soli, łyżeczkę vegety, pół łyżeczki pieprzu, pół żyżeczki papryki w proszku i tym natrzeć mięso). Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach na tarce. Rozkładamy po garsteczce na połowie filetu, posypujemy ser lekko przyprawą do kurczaka (lub tą naszą mieszanką), kładziemy wiórek margaryny, zamykamy filet jak książeczkę, sklejamy (dociskając) brzegi. Każdy zamknięty filet owijamy plastrem szynki (fajnie się przykleja), oprószamy mąką, maczamy w jajku i niezbyt grubo panierujemy w bułce tartej (nawet tak niedbale, jesli gdzieś nie przylgnie - też dobrze). Od razu kładziemy na mocno rozgrzaną margarynę i smażymy, jak to kotlety z drobiu.
Potrzebne przybory:
To, co każdy ma w kuchni, dobra patelnia, tłuczek etc.
Jak podawać?
Z ziemniakami z wody i łagodną surówką.
Uwagi:
Szynka umiejscowiona n a w i e r z c h u kotlecika przy smażeniu też się przysmaży i przepięknie pachnie, nadając aromat drobiowemu kotletowi.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Autor | KrysiaMisia |