Składniki:
- kilka dorodnych porów,
- 2-3 dobre, twardawe jabłka,
- majonez Kielecki,
- sól, pieprz,
- ew. zieleninka (pietruszka).
Jak przyrządzić?
Pory myjemy, odcinamy nieużytki (ale uwaga : zielonego trochę zostawić!), kroimy na makaronik. W salaterce solimy i uciskamy ręką,żeby zmiękły. Jeśli puszczą sok - odlewamy.
Jabłka obieramy (lub nie, ja nie obieram) i ścieramy na dużych oczkach na tarce, dodajemy do porów. Wrzucamy szczyptę cukru, odrobinę pieprzu i mieszamy z majonezem - do uzyskania pożądanej konsystencji.
Potrzebne przybory:
To, co każdy ma w kuchni.
Jak podawać?
Do obiadu (do łagodnych mięs), albo jako sałatkę.
Uwagi:
Ogromna prościzna, a do obiadu (i po, jak zostanie) - świetne.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | KrysiaMisia |