Składniki:
400 g makaronu (najlepiej szerokie wstążki), 450 g mrożonego szpinaku, 3-4 ząbki czosnku, szklanka śmietany 18%, podwójna pierś kurczaka, 2 średnie cebule, 100 g sera pleśniowego (lazur, rokpol), sól, pieprz, ew. gałka muszkatołowa do smaku.
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować al dente i zahartować zimną wodą. Odcedzić. Odparować szpinak na odrobinie oliwy z oliwek, przyprawić czosnkiem, posolić, popieprzyć. Na patelni zrumienić kurczaka, dodać pokrojoną na półplastry cebulę, zeszklić. Kurczaka z cebulą dodać do szpinaku, zalać śmietaną i chwilę poddusić. Dodać makaron, a następnie pokrojony w drobną kostkę ser pleśniowy. Dusić, aż makaron będzie ciepły. Na sam koniec doprawić ewentualnie gałką muszkatołową.
Jak podawać?
Najlepiej podawać jako danie główne, można posypać lekko parmezanem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Waldemar Przybylski |