Składniki:
Ziemniaki, warzywa mrożone, mięso mielone, ser żółty, śmietana, kostka rosołowa i mąka do sosu, przyprawy wedle uznania (ja dodaję chili, pieprz, sól i przyprawy w kostkach).
Jak przyrządzić?
Obieramy ziemniaki i kroimy w nie za cienkie, nie za grube plastry i wykładamy nimi cały półmisek żaroodporny (wcześniej trzeba nasmarować masłem, margaryną lub oliwą). Można oczywiście zamiast ziemniaków ułożyć ryż. Nastepnie osobno na patelni smażymy mięso mielone (można wyłożyć surowe i się zrobi w piekarniku, ale lepsze jest smażone) i doprawiamy wedle uznania. Usmażone mięso kładziemy na ziemniaki, a na to rozkładamy mrożone warzywa i trochę doprawiamy. Potem trzeba zrobić sos: do garnka wlewamy około 0,5 l wody i rozpuszczamy w niej kostkę rosołową, do tego dodajemy śmietanę i mąkę i trzymamy, mieszając, na gazie, aż trochę zgęstnieje. Tym sosem polewamy przygotowane składniki i na to wszystko tarkujemy żółty ser. Na koniec wstawiamy do piekarnika i czekamy, aż się upieką ziemniaki i warzywa i roztopi ser. Gotowe do jedzenia, można po upieczeniu doprawiać. Smacznego!
Potrzebne przybory:
półmisek żaroodporny, garnek, patelnia, piekarnik
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Patisia |