Składniki:
Kawałek schabu bez kości, pieczarki, masło, przyprawy do smaku.
Jak przyrządzić?
Pieczarki obieramy, nie urywamy nóżek. Kroimy w ćwiartki, przyprawiamy, podsmażamy na maśle, aż odparuje cała woda. Jeśli grzyby są większe, to kroimy w kostkę. Schab myjemy, przyprawiamy, obsmażamy z każdej strony na maśle, dusimy pod przykryciem, podlewamy wodą w razie potrzeby. Nie żałować masła:) Pod koniec smażenia schabu kroimy go w plastry i dodajemy pieczarki. Wszystko dusimy razem jakieś 10 minut.
Jak podawać?
Z kluskami śląskimi, młodymi ziemniakami, jakąś surówką, sałatą.
Uwagi:
Danie jest bardzo maślane, wiec nie dla tych, którzy są na diecie:) Pieczarki daję na oko, dlatego nie ma dokładnej ilości. Nigdy nie robiłam z innymi grzybami, ale na pewno też jest pyszne. Sosu niczym nie "zaciągam", jest dobry taki, jaki jest.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Autor | netii |