Składniki:
1/2 kostki margaryny, 24 dag cukru, 2 jajka, 2 łyżki dżemu, 3 łyżki mleka, 3 łyżki kakao, 34 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: 20 dag masła, 1 serek homogenizowany, 2 łyżki dżemu wiśniowego, 20 dag cukru pudru, 1 cukier waniliowy.
Jak przyrządzić?
Margarynę zmiksować z cukrem i jajkami. Połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia, kakao i mlekiem. Ciasto przełożyć na blachę, piec ok. 45 minut. Przygotować krem: masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Porcjami dodawać serek homogenizowany. Ciasto przekroić w poprzek. Spód posmarować dżemem i kremem. Przykryć drugim kawałkiem ciasta, schłodzić. Pokroić na 16 kwadratów (ew. udekorować bitą śmietaną i listkami mięty).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 16 |
Kaloryczność | 440 kcal |
Autor | Basia |