Składniki:
34 dag mąki, 5 jajek, 24 dag cukru, 25 dag masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki gęstej śmietany, 20 dag kremówki, 4 łyżki powideł śliwkowych, 1 zagęstnik do śmietany.
Jak przyrządzić?
Z cukru, mąki, masła, jajek, proszku do pieczenia i gęstej śmietany zagnieść ciasto, schłodzić. Blachę wyłożyć pergaminem. Przełożyć na nią połowę ciasta, piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni Celsjusza, posmarować powidłami. W ten sam sposób upiec pozostałe ciasto. Kremówkę ubić z zagęstnikiem. Kremem przełożyć ciasto (ew. posmarować polewą czekoladową i udekorować).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Porcje | 15 |
Kaloryczność | 468 kcal |
Autor | Basia |