Składniki:
2 woreczki ryżu, 2 pojedyncze piersi kurczaka, pół puszki ananasa (najlepiej w kawałkach), pół cytryny, 1 cebula, 1 papryka czerwona lub żółta, 2 ząbki czosnku, fix Knorr słodko-kwaśny, imbir (odmierzamy na łyżeczce porcję małego paznokcia).
Jak przyrządzić?
Kroimy filet z kurczaka w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem (może być oliwa). Na drugiej patelni podsmażamy lekko cebulę z czosnkiem. Gdy obie patelnie są już zrobione, wrzucamy wszystko na jedną. Paprykę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do patelni. Następnie ananas - jeśli jest w plastrach, to kroimy w kostkę, jeśli w kawałkach, to wrzucamy od razu - pół puszki (bez soku). Teraz wyciskamy połówkę niedużej cytryny i sok do patelni. Dodajemy imbir. Mieszamy, podsmażamy przez chwilę i przerzucamy wszystko do garnka. Na koniec wlewamy rozrobiony w zimnej wodzie fix, grzejemy do zagotowania i dusimy pod przykryciem 10 min, uważając, by gęsty sos się nie przypalił.
Potrzebne przybory:
2 patelnie, garnek, mieszadełko
Jak podawać?
Z ryżem.
Uwagi:
Zrobiłem dziewczynie na Dzień Kobiet, była zachwycona.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | saper2 |