Składniki:
0,5 kg suszonych śliwek bez pestek, 1 l spiritusu, 1 łyżka ruty (do nabycia w aptece zielarskiej), 1,5 szklanki wody, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka soku z cytryny.
Jak przyrządzić?
Śliwki pokrój na ćwiartki i zalej spiritusem. Po ok. 5 dniach odcedź nalewkę. Zaparz rutę 1 szklanką wrzątku i gotuj na małym ogniu 15 min. Odcedź, dodaj resztę wody, cukier, sok z cytryny. Zagotuj i do gorącego wlej śliwkową nalewkę. Odstaw do klarowania. Im starsza, tym lepsza !
Jak podawać?
Podawaj w małych kieliszkach. Uprzedź współbiesiadników o mocy trunku (ok. 75%).
Uwagi:
Wspaniały, mocny trunek z pn.-wsch. rubieży Rzeczypospolitej o unikalnym posmaku wędzonej śliwki i siana. Świetna po powrocie z nart albo zimowej, mroźnej włóczęgi. A jaki zapach z opróżnionego kieliszka po wyparowaniu alkoholu!
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | gesso-km |