Składniki:
4 całe jaja, 4 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 kostka margaryny kasia, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia dodać kasię oraz 4 jaja i ugniatać. Jeśli ciasto będzie się kleić należy dodać mąki. Ciasto należy podzielić na dwie części. Pierwszą część rozłożyć na blaszce do pieczenia i na nią ułożyć farsz z jabłek nastepnie z drugiej części ciasta lepić kulki i rozpłaszczac je palcami na małe placki i układać je na masie jabłkowej w dowolny sposób. Piec 45 min w temp. 220 stopni.
Jak podawać?
można podawać na gorąco z lodami waniliowymi na wierzchu
Uwagi:
Należy przygotować dużo farszu do szarlotki z jabłek, 2 łyżeczek cynamonu i cukru, przesmażonych na patelni.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | lekkie ciasto |
Autor | gosia |