Sk艂adniki:
3 zabki czosnku, 1 cebula, ok. 5 cm kawal imbiru, duza papryka, duza marchewka, ze 2-3 male cukinie, ze 2-3 srednie ziemkuniaki i kawalek dyni (coby bylo drugie tyle ile ziemniakow), lyzeczka skorki ze sparzonej cytryny, kostka rosolowa wege, puszka mleka kokosowego, lycha stolowa gorczycy, proszek curry ze 4 lyzeczki, zreszta jak kto lubi, ziele angielskie (3 ziarenka i w sumie niekoniecznie),
Jak przyrz膮dzi膰?
A mianowice. Posiekany czosen, imbiroze i cebule wrzucic na rozgrzane maslo. Jak masa zacznie sie rumienic dorzucic gorczyce i calosc na zloto poprosze. Pol minuty przed stanem optymalnym polecam wsypac curry - niech stostuje sie nieco. razem z tak samo potraktowana gorczyca dadza mily, orzechowy aromaton.
Teraz ziemniaki i dynia plus pare lyzek wody; po 15 min reszta warzyw (wszystko w spora kostke/grube plastry), mleko kokosowe, skorka z cytryny, kostka rosolowa i wydusic do pozadanej mientkosci.
Jak cos nie pasi to doprawic sokiem z cytryny, badz dodac wiecej curry, badz dosolic. Jak za rzadkie to ciut maki kukurydzianej. Dacie rade.zapodawac z ryzem.
Jak podawa膰?
na talerzu
Uwagi:
Tak naprawde to maslo powinno byc klarowane, a dynia butternut squash, ale nie przeginajmy. Wersja z kminem tez dobra (wrzucasz razem z gorczyca). Nie wiem jak w Polsce z mlekiem kokosowym. Jesli pojawi sie problem, powinno to zadzialac z jogurtem. A moze by dodac do jogo troche miazszu kokosowego? Smakujta i bawta sie drogie dzieci.
Kategoria dania | Dania wegetaria艅skie |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Porcje | 4 |
Kaloryczno艣膰 | bez znaczenia |
Autor | wazon |