Składniki:
Składniki na ciasto:
- 8 jajek
- 7 łyżek cukru
- 8 biszkoptów
- 2 płaskie łyżki mąki tortowej
- 20 dag orzechów
Składniki na masę:
- 3 całe jajka
- niepełna szklanka cukru
- 1 kostka masła
Polewa:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka kakao
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
Poncz:
- 1/2 szklanki wody
- spirytus (kieliszek)
Jak przyrządzić?
Ciasto:
Białka z 8 jajek ubić na sztywno, ubijając dodawać po łyżce cukru i po żółtku, delikatnie mieszając łyżką w jedną stronę. Garść orzechów pokroić, resztę zemleć. 8 biszkoptów zemleć i połączyć z mąką i orzechami, dodać do jajek,delikatnie mieszając. Ciasto wkładamy do ZIMNEGO PIEKARNIKA i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.
Masa:
Cukier i jaja ubijać na parze do białości, połączyć zimne jaja z utartym na biało masłem, do masy można dodać trochę spirytusu, pomału wlewać oraz kakao (koniecznie decomoreno)
Polewa:
Składniki polewy wsadzić do garnuszka,następnie garnuszek wsadzic do garnka z gorącą wodą i wymieszać.
Poncz:
Ponczować placki na około godzinę przed nakładaniem masy. Esencję rumową uzyskamy mieszając wode ze spirytusem w ilościach podanych w składnikach. Ta ilość esencji ma wystarczyć na wszystkie placki.
Uwagi:
Tort jest naprawdę przepyszny. Wymaga trochę pracy, łatwiej jest go upiec przy pomocy drugiej osoby, która będzie pomagała przy powolnym wlewaniu spirytusu i dodawaniu składników. Nie jest mulący, a naprawdę bardzo wykwintny :)
Gorąco polecam!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | wymagający |
Kaloryczność | około 500 kcal porcja |
Autor | Katy |